Hoezo duurzaam?

Waarom zou je voor duurzaam gaan?

Afgelopen weekend las ik een artikel in NRC over duurzaamheid en verandering “Geld maakt niet zuinig”. Kern van het artikel was, dat mensen pas echt anders omgaan met energie als ze daartoe moreel aangespoord worden. Dit artikel bevestigt weer eens het adagium dat geld vaak niet de belangrijkste motivatie is voor verandering van gedrag.

Verandering is met name succesvol als je vanuit je eigen waarden gemotiveerd bent om te veranderen. Geld motiveert alleen op korte termijn. Dat weten we ook uit andere disciplines zoals verandermanagement binnen bedrijven. Met andere woorden, impulsen die een beroep doen op bijv. je geweten of je waarden, je intrinsieke motivatie, werken beter dan korte termijn motivaties als geld.

Geld en regels motiveren niet?

25 jaar geleden had ik mijn eerste bedrijf als trainer. Ik werkte voor particuliere instituten en bedrijven zoals KLM en Heineken. Cursussen liepen goed, altijd veel aanmeldingen. Het werd me al snel duidelijk dat het volkrijgen van die trainingen ook niet de uitdaging was. De truc was juist om de mensen binnenboord te houden.

Geld bleek namelijk geen motivatie te zijn om bij de training te blijven. De betaling speelt namelijk maar op twee momenten echt een rol: 1) op het moment dat de klant besluit de training te doen c.q. de nota overmaakt en 2) het moment dat het bedrag daadwerkelijk van de bankrekening wordt afgeschreven. Daarna speelt geld nauwelijks nog een rol. Als de cursus namelijk niet interessant genoeg is, haakt de klant gewoonweg af. Hij/zij baalt een kort moment van de betaling en, wat erger is, je wordt niet meer ingehuurd en je PR is niet goed. Is de klant tevreden, speelt het geld sowieso geen rol meer, en is je duurzame PR een feit.

Duurzaam tegen elke prijs?

Onlangs gaf ik training aan een groep ondernemers in de bouw, thema was duurzaamheid. Ik poneerde de volgende case. Stel, je hebt een goed betalende opdrachtgever, grote klus. Duurzaamheid interesseert de opdrachtgever niet bij het project. Sterker nog, als het niet hoeft en het kan goedkoper, liever niet.

Wat doe je? Is jouw intrinsieke motivatie met betrekking tot duurzaamheid sterk genoeg om met je opdrachtgever hierover in gesprek te gaan (en stap je van klus af, als opdrachtgever niet duurzaam wil)? Of wil je gewoon betaald krijgen en maakt het je niet uit hoe duurzaam het project wordt, als de opdrachtgever maar tevreden is? Of doe je wel een kleine poging om uit te vinden of de opdrachtgever enigszins bereid is tot duurzame ingrepen (dan heb je het in elk geval geprobeerd…)?

Interessante discussie…?

Ab-so-luut. De uitkomsten van de discussie waren zo divers als de groep ondernemers en sluiten aan op de vragen hierboven. Velen hadden al een soortgelijke ervaring meegemaakt… En dan blijkt geld (of is het angst voor geen geld) een hele motiverende factor te zijn.

Echt ‘nee’ tegen de klus zeggen omdat het tegen je principes ingaat is nogal wat.

Ik ben benieuwd wat jij zou doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *