Vernieuwen is loslaten

Panta rhei, ouden menei > een oude wijsheid van de Grieken: alles stroomt, niets blijft hetzelfde. Maar je kunt pas echt vernieuwen als je in staat bent om het oude los te laten. Ook als je nog geen beeld hebt van het nieuwe.

Desalniettemin, vind ik het op dit moment vooral een uitdaging en een inspiratie om terug te kijken in de tijd. Niet naar designs en oplossingen van 10 jaar geleden maar van langer geleden. In elk geval van voor het digitale leven. Niet omdat alles ‘vroeger’ beter was, maar omdat het denken anders gestimuleerd werd.

Een voorbeeld

Op dit moment ben ik met mijn team volop bezig met het ontwerpen van affordable sustainable houses voor Curaçao. De bestaande ontwerpen en woningen drijven met name op de mogelijkheden die de techniek ons bieden. Staat het huis ongelukkig op de kavel > we installeren een paar airco’s om de wind wel te voelen. Kost de tuin te veel in onderhoud > dan doen we geen tuin, of we doen grind en dat scheelt een hoop water.

Ontwerpen vanuit en met de natuur

Het is zo simpel, althans als uitgangspunt. Ontwerp vanuit wat er al is. Klimaatgericht, contextgericht en sluit aan bij de natuur. Voor de Cariben waar altijd wind is > zorg ervoor dat de wind altijd door de woning kan, dat de woning dusdanig gepositioneerd en ingedeeld is dat de zon op de goede manier over het huis draait, gebruik lokale beplanting om extra wind en koelte te genereren en pas waar mogelijk grijs water toe om de waterkosten in de hand te houden. Voor Spanje waar niet altijd wind is maar wel een zindere hete zon > zorg ervoor dat de zon buiten blijft en de woning voldoende koelte houdt vanuit zichzelf bijvoorbeeld door dikke muren.

Dit is geen nieuwe informatie maar eeuwenoud gebruik. Toch verbaast het me hoe vaak het als nieuw wordt gezien in een ontwerpproces, gewoon omdat we vergeten zijn om vanuit de context, de positie en de structuur van een locatie te denken. En dat we zo vervreemd zijn van de natuur, dat we ons nog afvragen of contextgericht ontwerpen wel zal werken…

Een natuurlijk ontwerp principe zijn de grondwoningen of casas subterráneas in Spanje. Een voorbeeld hiervan vind je nog in Villacañas in La Mancha waar je een stuk grond kreeg na je trouwen als je niet veel geld had, waar je je woning kon ‘uitgraven’ > een goedkope maar functionele oplossing waar men graag gebruik van maakte.

Ingang Casa Subterránea Villancas Spanje
Ingang Casa Subterránea Villancas Spanje

Een andere functionele oplossing met gebruik van de natuur zijn de grotten of casas cuevas in Spanje, onder andere in het Zuiden van Spanje, in Granada. Ooit een oplossing voor een kleine beurs maar inmiddels populair en hip als vakantiewoning.

CuevasGranada2CasaCueva3CasaCueva1 Pegalajar CasaCueva2

En deze gedachten voor verandering brachten me niet alleen terug in de tijd, maar ook in de toekomst via onderstaande ontwerpen: recentelijk van BCHO Architects uit Korea en met een mooie link naar Gaudí via de Zwitserse Peter Vetsch.

Earth House BCHO Architects Korea
Earth House BCHO Architects Korea
Earth House BCHO Architects Korea
Earth House BCHO Architects Korea
ErdHaus Peter Vetsch
ErdHaus Peter Vetsch

Vernieuwen is soms ook loslaten dat het allemaal totaal anders moet. We staan in onze ontwikkelingen soms zover af van de basis van het leven dat we vergeten hoe krachtig eenvoud kan zijn… Back to basics dus om tot nieuwe en krachtige ontwerpoplossingen te komen.

Alles stroomt, niets is blijvend. En zo is het ook in het vastgoed. Geen project is hetzelfde en elk project is uniek. Als je je daaraan vasthoudt, wordt vernieuwen makkelijker. Leren uit het verleden is cruciaal voor vooruitgang en het wiel is ook al eens uitgevonden. Maar in de combinatie van dingen ligt de vooruitgang.

Nieuwsgierig geworden?

Expertise nodig bij het vlottrekken van een vastgelopen project?

Neem contact met me op: 06-54730161.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *